NFT nedir? Nasıl NFT oluşturulur? NFT’ler nasıl satın alınır? NFT'ler ne işe yarar ?

NFT nedir, nasıl kullanılır?' sorusu gündemde yerini aldı. Hollanda'da yaşayan bir öğrencinin, ruhunun yeni sahibinin istediği dine ya da inanışa geçeceğini söylemesi, kısa sürede alıcı bulmasıyla sonuçlandı ve gencin ruhu 350 dolara satın alındı. Ruhun yeni sahibi ise 3.5 milyon dolar (yaklaşık 50 milyon Türk Lirası) istediğini açıkladı. Bunun üzerine, NFT'nin ne olduğunu birçok kişi araştırmaya başladı. Peki, NFT nedir, ne işe yarar? NFT nasıl yapılır? NFT nasıl kullanılır, açılımı nedir? İşte NFT'ye dair merak edilenler


NFT NEDİR?

İngilizce yazılışıyla 'Non-Fungible Token' olan NFT, karşılıksız token anlamına gelmektedir. Bunun anlamı, temel olarak, yalnızca size ait olan, türünün tek örneği bir dijital varlık olmasıdır. Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcı rolünü üstlenmektedir.

NFT teknolojisi, müzik, oyun, film ve benzeri sanat eserlerinin değiştirilmesini ya da taklit edilmesinin önüne geçebilmek için tasarlanmış ve popüler bir hale gelmiştir. Blok zincirindeki bir para birimine denk gelen token; Ethereum ya da Bitcoin gibi kripto para birimlerinde takas edilebilirken NFT coin edilemez çünkü NFT, kopyalanması mümkün olmayan dijital bir imzaya sahiptir, eşsiz bir sanat eseridir. Dijital dünyadaki 'orijinalliği' ifade etmektedir.



NFT Ne İşe Yarar?​

NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zinciri (blockchain) üzerinde bulunur. Diğer bir ifade ile NFT’ler tümüyle dijital nitelikli varlıklardır. Peki, bu durumda NFT ne işe yarar? NFT’leri şu şekilde düşünebilirsiniz: Nasıl kripto paraların ya da Bitcoin’in bir para karşılığı var ise NFT’lerin de dijital ortamda oluşturulan birtakım karşılıkları vardır. Bunlar bir sanat formu, fotoğraf, edebi bir yazı ve daha pek çok nitelikte eser olabilir. NFT’nin değeri, eşsiz olmasından gelir. Yani bir NFT aldığınız zaman başka hiç kimsede olmayan dijital bir varlığa sahip olmuş olursunuz. NFT sahibi olmayı, kendinize dijital ortamda orijinal bir kod edinmek gibi düşünebilirsiniz.


NFT NASIL YAPILIR?

Değiştirilemez token (NFT), sanat gibi benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebilen bir blok zincirinde (dijital bir defter) depolanan bir veri birimidir. Bir NFT kriptografik bir belirteçtir ancak Bitcoin ve birçok ağ veya hizmet belirteci gibi kripto para birimlerinin aksine, NFT'ler karşılıklı olarak değiştirilemez. NFT, bir sanat eseri gibi bir dosyanın KnownOrigin, Rarible veya Opensea gibi bir NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturulur. Bu, dijital deftere kaydedilen dosyanın kripto para birimi ile satın alınabilen ve yeniden satılabilen bir NFT olarak kopyasını oluşturur. Bir sanatçı, bir eseri temsil eden NFT'yi satabilse de, sanatçı eserin telif hakkını elinde tutabilir ve aynı çalışmanın daha fazla NFT'sini yaratabilir. NFT'nin alıcısı işe özel erişim elde etmez, aynı zamanda alıcı "orijinal" dijital dosyanın mülkiyetinide elde etmez. Herhangi bir eseri NFT olarak yükleyen bir kişinin, kendisinin orijinal sanatçı olduğunu kanıtlaması gerekmez bu yüzden asıl sanatçının izni olmadan o sanatçının eserini NFT için kullanan birçok insan olmuştur.

Günümüzde Rarible (Digital Collectibles), Opensea (Digital Marketplace), Nifty Gateway (Digital Art), superRare (Digital Art), Enjin (Gaming), Decentraland (Virtual Reality) gibi birçok NFT platformu üzerinden dakikalar içinde kendi NFT’nizi oluşturmanız mümkündür. Bunun için dijital cüzdanınızın olması yeterlidir.

NFT Nasıl Kullanılır?


NFT, genel olarak CryptoKitties geliştiricilerinin oluşturduğu Ethereum ile uyumlu bir kod olan ERC-721 standardı ile oluşturulur. Bunun haricinde, yeni geliştirilmiş bir diğer standart ise ERC-1155’tir. Bu yeni standart, yeni fırsatlarla birlikte çalışabilme imkânı da sunar. Bu da eşsiz varlıklar olan NFT’lerin blok zincirlerinin birbirleri ile uyumlu olması ve farklı uygulamalar arasında kolayca transfer edilebilmesi anlamına gelir.

İlk NFT’ler, Ethereum tabanlı olarak 2015 dolaylarında ortaya çıktı. CryptoKitties ise ilk defa 2017 yılında değiştirilemeyen token teknolojisi sayesinde adını duyurdu. O zamandan beri NFT endüstrisi hızla büyümektedir. Değiştirilemeyen jeton olarak da nitelendirilebilen NFT; OpenSea, Nifty Gateway ve SuperRare gibi pazarlarda alınıp satılabilir.

NFT’nizi muhafaza etmek ve koleksiyon oluşturmak istediğinizde Trust Wallet gibi cüzdan uygulamalarını kullanabilirsiniz. Böylece kullandığınız diğer blockchain tokenlar ile NFT’niz de belirli bir adres üzerinde yer alır. Ayrıca NFT’ler, sahibinin izni dışında kopyalanamaz ya da transferi yapılamaz.

NFT’leri kullanabileceğiniz alanlar şunlardır:

  • Oyun,
  • CryptoKitties evreni,
  • Dijital sanat,
  • Farklı diğer uygulamalar.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.