Enflasyon nedir? Enflasyon Artarsa ne olur? Türkiyede enflasyon % kaç?

ENFLASYON NEDİR?

​Enflasyon, mal ve hizmetlere dair fiyat düzeyinin yükselmesi sebebi ile paranın satın alma gücünde meydana gelen düşüşü ifade eder. Burada etkileyici unsur sadece belirli mal ya da hizmetlerin fiyatlarında meydana gelen artış değil, mal ve hizmetlerin genel fiyat düzeyinin artış göstermesi sonucu alım gücünde meydana gelen azalmadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da enflasyonun söz konusu fiyatların bir seferlik artışı olmadığı, bu artışın süreklilik arz etmesi hali olduğudur.



Enflasyon kavramının daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek vermek gerekirse, bir sene önce yaptığınız market alışverişinde harcadığınız tutarın 50 TL olduğunu varsayalım. Bu alışverişten bir sene sonra aynı ürünleri marketten 100 TL’ye alabiliyorsanız bu, yıllık enflasyonun oldukça yüksek olduğunun göstergesidir. Yani bu, bir sene içerisinde artan mal fiyatları ile alım gücünün düştüğünü gösterir.


ENFLASYON DÜŞÜNCE FİYATLAR DÜŞMEZ !!

 Enflasyon % 100 iken 10 TL olan malın fiyatı 20 TL olur. Gelecek yıl enflasyon % 50'ye düşerse malın fiyatı 10 TL'ye düşmez 30 TL olur. Enflasyon fiyat artış hızını gösterir. Enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi değil, artışın yavaşlamasıdır.


ENFLASYON ARTARSA NE OLUR?


Ülke ekonomisinde enflasyonun yükselmesi artması olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır.


TÜRKİYEDE ENFLASYON ORANI NE KAÇ?


Çekirdek enflasyon yıllık artış oranı yüzde 61,69 olarak gerçekleşmiştir. Temel Mallar grubu yıllık fiyat artışı yüzde 70,93, Hizmet grubu yıllık fiyat artışı ise yüzde 51,45 olarak gerçekleşmiştir. Çekirdek enflasyonun 12 aylık ortalama değişim oranı 3,74 puan artışla yüzde 35,28'den yüzde 39,02'ye yükselmiştir
3 Ağu 2022 rakamları 


ENFLASYON "0" ( SIFIR ) OLURSA NE OLUR?


Böylelikle ekonomideki düşük büyümeyi besleyen bir sarmal meydana gelir. Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez


PARA BASILIRSA ENFLASYON ARTAR MI?


Para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.