Hapşırık nedir? Neden Hapşırırız? Hapşırırken Kalp Durur Mu?

HAPŞIRIK NEDİR? NEDEN HAPŞIRIRIZ?


Hapşırık, genellikle burun mukozasını rahatsız eden yabancı parçacıklardan kaynaklanır. Savunma sistemi, bağışıklık yanıtı oluşturmak için ortama histaminler göndererek bu rahatsızlığa tepki verir. Beyne giden sinyallerin uyarılmasıyla yüzümüz ve göğsümüzdeki kaslar kasılır. Son olarak da güçlü bir şekilde ciğerlerimizden gelen havanın burun yoluyla çıkışı sağlanır.




Bu güçlü çıkışın hızı 160 km/saat’i bulabilir bu o kadar güçlüdür ki hapşırırken küçük dilimiz damağımıza doğru kasılıp çıkışı kapatsa bile havanın bir kısmı da ağızdan çıkar. Bu çıkış sırasında yaklaşık 40 bin mikroskobik parçacık vücuttan atılır.

Neden hapşırdığımızın sandığımızda daha çok sebebi var, bunlardan bir diğeri de hastalık ve alerjilerdir. Yine polen gibi burun mukozasındaki parçacıklar ve sinüsler aracılığıyla hapşırık tetiklenebilir.

Bazı insanlar da karnı tok olduğunda hapşırır. Buna “snatiation”, yani mide hapşırma refleksi denmektedir. Fazla yemek yedikten sonra çok sayıda hapşırmaya neden olabilir.


Hapşırırken Kalp Durur Mu?


Hapşırdığımızda kalbimizin durduğu bir iddaya dayanır. Bu doğru değildir. Vücudumuzda basınç artar bu da kalbe giden dönen kanın akışını azalır, kalp ise ritim değişikliği ile bunu düzene sokmaya çalışır.


UYKUDA HAPŞIRAMAYIZ..


Tüm bunların yanında hapşıramadığımız bir an da var. Evet, uyku sırasında hapşıramamamızın temel sebebi yukarıda bahsettiğim kaslar ve güçlü hapşırık refleksine dayanmaktadır aslında. Yani derin uykuda (REM uykusu) beyin kaslarla nörolojik ilişki kuramaz, bu nedenle kaslar kasılıp gevşeyemeyeceğinden hapşırma eylemi de meydana gelemez.


En yaygın tetikleyiciler şunlardır


* Duman, parfüm ve hava kirliliği gibi çevresel tahriş edici maddeler


* Evcil hayvan kepeği, polen veya toz akarlarının neden olduğu alerjiler


* Soğuk algınlığı, COVID-19 ve grip gibi enfeksiyonlar


* Burundaki mukoza zarlarını tahriş eden kuru hava


* Biberler (karabiber ve acı biber dahil), burun kanallarını tahriş eden "piperin" adı verilen bir madde içerir. (Ayrıca bibere keskin tadını veren de budur.)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.