Zeytinin Faydaları nelerdir? Siyah ve Yeşil Zeytin Hangi Hastalıklara iyi gelir?

Omega Deposu Siyah ve Yeşil Zeytinin Faydaları

Dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı, metabolizma hızınızı artırarak sindirim sisteminizi düzenler ve yorgunluğunuzu atmanızı sağlar. Tabii kahvaltıda ne tükettiğiniz çok önemli. Sadece karbonhidratlardan oluşan bir kahvaltının size yararı olmayacağını hatta çabuk acıkmanıza neden olacağını bilin. Besin değerleri açısından zengin bir kahvaltı tabağı sağlığınız için ideal. Zeytin, bu sağlıklı kahvaltı tabağının vazgeçilmezlerinden olabilir. Zira içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, zeytini ‘sağlık deposu’ olarak nitelendirebilmek için iyi bir neden

Zeytin Kaç Kalori?


Siyahı ve yeşiliyle kahvaltı sofralarınızı süsleyen zeytin, özellikle Ege ve Marmara Bölgeleri’nde çokça tüketilir. Pek çok faydası olan bu besini dengeli tüketmek gerekir. Çünkü çok miktarda tüketilen zeytin, vücuda yağ alımını da artıracağından kilo problemlerine neden olabilir. Bir gram yağ içeren ortalama bir zeytinin 9 kalori olduğunu unutmayın. Zeytinin faydaları çok ama ideal olan tüketim miktarı günde 5 adet az tuzlu zeytindir.


Kanser Önleyici


Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olarak vücudu korur. Zeytin ve zeytinyağının çokça tüketildiği Akdeniz bölgelerinde kanser ve kronik hastalıklara Batı ülkelerine göre daha az rastlandığı bilinir. Zeytindeki oleik asit ve yüksek antioksidanların kansere karşı önleyici olduğu düşünülür. Özellikle meme, mide ve kolon kanserlerinin önlenmesinde bu bileşenlerin etkili olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.


Göz Sağlığının Koruyucusu


İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korur. Gözün aydınlık ve karanlık arasında daha iyi ayrım yapmasını sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca A vitamini, katarakt, makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), glokom ve yaşa bağlı diğer göz hastalıklarının gelişmesine karşı etkilidir.


Sağlıklı Kemik Gelişimi Sağlar


Osteoporoz, kemik kalitesi ve yoğunluğunun düşmesiyle karakterize bir hastalıktır ve kırık riskini arttırabilir. Yapılan çalışmalara göre, zeytin içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda osteoporoz riskini azaltır.


Kalp Sağlığını Destekler


Yüksek kolesterol ve tansiyon yani kan basıncı kalp hastalıklarının oluşmasında etkilidir. Oleik asit zengini zeytin, LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesinin düşmesine yardımcı olarak kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine destek olur. Araştırmalar zeytinin kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini de düşürdüğünü gösteriyor.


Beyin Sağlığını Korur


Zeytin, enflamasyona sebep olan oksidatif stresin düşürülmesine yardımcı olarak beyin dokularını korur. İçerdiği E vitamini sayesinde bilişsel zayıflamayı önler, sinir sistemini korur ve Alzheimer riskini azaltır.


Antioksidan Deposu


Antioksidanların kalp hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların oluşma riskini düşürmeye yardımcı olduğu bir gerçek. Zeytindeki antioksidanlar, enfeksiyonla mücadeleye destek olarak bağışıklık sisteminin korur ve güçlendirir. Bir zeytin yemek bile kandaki glutatyon seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.


Saç ve Cilt Sağlığını Korur


Siyah zeytin, besleyiciliğinin yanı sıra koruyucu antioksidanlar ve yağ asitleri açısından da zengindir. İçeriğindeki E vitamini, cildi ultraviyole ışınlarına bağlı gelişebilen kanserlere karşı korumaya yardımcı olur ve erken cilt yaşlanmasının önüne geçer.


Sindirim Sistemini Sağlıklı Çalıştırır


Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir. Safra taşı oluşumunda da engelleyici olabilir. Zeytin lif içeriğiyle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.


Enerji Verir


Güçlü bir demir kaynağı olan zeytin, dokulara oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir. Demir eksikliğinde dokularımız yetersiz oksijen alır, bedenimiz zayıf düşebilir ve üşüyebiliriz. Demir, günlük enerjinin sağlanması ve bağışıklık sisteminin korunması için önemlidir.


Sağlık içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.